Ayurvéda workshop – 3 kötőerő és 5 őselem elmélete

Miről szól?

Az ayurvéda az élet tudománya, amely több, mint 5000 éves múltra tekint vissza. Elsősorban az egészségmegőrzésre, betegségmegelőzésre helyezi a hangsúlyt.

Ez egy tökéletesen kialakított rendszer, melynek része nem csak az életmód. A filozófiája segítségével megismerhetjük kik is vagyunk valójában, a körülöttünk lévő világot és ezáltal kialakíthatunk egy harmonikus életet, és megtalálhatjuk az egyensúlyt a környezetünkkel.

A nyugati gyógyítás és gondolkodás általában az egyéniség általánosítására, kategóriákba szorítására hajlik. Például, a normalitás nyugati fogalma szerint, a normát az alkotja, amely a többség számára közös. Az ayurvéda azt tartja, hogy a normalitás egyénileg kell értékelni, mert minden egyes emberi természet saját különös és spontán temperamentummal és működéssel rendelkezik.
Keleten a megértés kulcsa az elfogadás, megfigyelés és tapasztalat; nyugaton viszont a kérdezés, elemzés és logikai dedukció. A nyugati elme általában az objektivitásban bízik, míg a keleti nagyobb hangsúlyt helyez a szubjektivitásra. A keleti tudomány arra tanít, hogy meghaladjuk a szubjektív- objektív megkülönböztetést. E megközelítésbeli különbség a magyarázata annak, miért nehéz egyes nyugatiak számára megérteni az Ayurvéda módszertanát.

 

Ahhoz, hogy az ember megértse az ayurvédát az alapoktól kell kezdeni, hiszen nagyon összetett rendszerről van szó.

Ez alkalommal 3 kötőerő és az 5 őselem elmélettel foglalkozunk.

A fizikai világban három láthatatlan, de jól érzékelhető erő, úgynevezett kötőerő (guna) vagy minőség működik, amely az élőlények testi és szellemi-mentális működését egyaránt befolyásolja.

Az, hogy melyik kötőerő dominanciája jellemző valakire az sok mindentől függ, és befolyással van az egész életünkre. Pl. táplálkozás, napi rutin, szokások, környezet….stb.

Ezekből a kötőerőkből alakultak ki az őselemek (éter, levegő, tűz, víz, föld),  amelyek többek között az emberi testet is felépítik. Ezen elemeknek különféle tulajdonságai vannak és megismerésük sokat segíthet az egészség megőrzésében.

Ezen a workshopon tehát bővíthetjük tudásunkat abban, hogy hogyan hatnak ránk a kötőerők, és mit tehetünk a kiegyensúlyozásukért, valamint az 5 őselem ismerete miért fontos a mindennapjainkban is.

Pl. megérthetjük általa nagyon sok betegség kialakulásának okát, majd azok megelőzését és kezelését.

Oktató:

dr. Kotroczó Anikó

Időpont:

2021. február 20 (szombat) 16:30-18:30

Helyszín:

Sarasvati Oktatási Központ – 1043 Budapest, Gábor László u. 3/b., amennyiben az aktuális COVID szabályozás ezt lehetővé teszi.

Illetve lehetőség online is részt venni. Ez esetben a workshop zárt csoportban lesz megtartva. A jelentkezők mailben fogják megkapni a belépési kódot.

Díja:

6.500,- Ft

Jelentkezés és egyéb információk:

Csatlakozás gomb megnyomásával, és a részvételi díj megfizetésével lehet.
Sarasvati Worldwide Ltd. magyarországi fióktelepe
OTP Bank : 11742087-29902169
IBAN szám: HU87 1174 2087 2990 2169 0000 0000
SWIFT/BIC Code – OTPVHUHB
Scroll to Top