dr. Kotroczó Anikó

Kotroczó Anikó vagyok a Sarasvati Alapítvány kuratóriumának elnöke és a központ szakmai vezetője. (Grand master yoga teacher – 5000 hrs)

Végzettségeim: Alternatív gyógyászat doktora (jóga, ayurvéda szakirányban), Vaisnava jógamester, Ayurvédikus jógaterapeuta, Birthlight kismama és baba-mama jógaoktató, Egészségfejlesztő terapeuta.

Az én történetem 1998-ban kezdődik, amikor dél-franciaországi kint élésem alatt az egyik barátnőm elvitt egy jógastúdióba. Mivel mindig is fontos szerepet játszott az életemben a mozgás, így nyitott voltam arra, hogy kipróbáljam. Bár furának találtam, és túl nyugodtnak az én kosárlabdás és karatés múltamhoz. Ez egészen addig tartott, amíg rá nem álltam a jógaszőnyegre és el nem kezdtem gyakorolni a Surya Namaskar-t (Napüdvözletet). Fantasztikus érzés volt, testileg-lelkileg feltöltött, újjászülettem.

Ezután kerestem a lehetőséget a további jógázásra, de egy évre rá hazajöttem Franciaországból és valahogy az itthoni lehetőségek szűkösek voltak egészen 2000 közepéig.

2002-ben beiratkoztam a Natura Holisztikum Magánegyetem egészségfejlesztő terapeuta szakára, ahol több szakterület közül Isteni sugallatra a mozgásterápia – jóga és a nőiséggel kapcsolatos dolgok kerültek előtérbe.

Ekkor kezdett igazán érdekelni a fogantatás, a várandósság és a szülés témája. Akkor még nem tudtam, hogy hamarosan én is anyai örömök elé fogok nézni, így amire várandós lettem már elég jól ismertem a terhesség alatti alternatív gyógymódokat. A szüléssel kapcsolatos témák közül pedig kiemelten foglalkoztatott a dúlaság (asszonytársi segítő), vagyis az a fajta női segítő szerep, ami nagyanyáink idejében még olyan természetes volt. Sajnos kisfiam születésénél (2003 június) nem volt dúlai segítség, mert akkor még nem nagyon ismertem dúlákat kicsiny kis hazánkban. Az iskolai éveim alatt, miután bőven kaptam információt az alternatív gyógymódokkal kapcsolatban, előtérbe kerültek azok a technikák, módszerek, amelyeket a 9 hónap alatt lehet alkalmazni. Nagyon beleástam magam ebbe a témába, ahonnan még mindig nem sikerült kikeverednem és nem is szeretnék, legalábbis jelen életem végéig biztosan nem. Főbb szakterületeim lettek a mozgásterápián belül a jóga, ezen kívül az ayurvéda, fitoterápia, aromaterápia, apiterápia, reflexológia és a fülakupunktúrás addiktológia.

Az évek alatt folyamatosan kutattam és kutatom azokat az alternatív, vagy komplementer gyógymódokat, amelyeket sikerrel lehet alkalmazni akár meddőség esetén is, illetve a kismamaság 9 hónapja alatt előforduló problémáknál. Ezt a fajta tudásomat nagyban köszönhetem nagyra becsült tanáraimnak (Dr. Sebestény Tamásnak, Bokrossy Zoltánnak és Dr. Greskó Mariannak), akiknek Hálával tartozom!

2005-ben sikerült olyan mértékben fejlődnöm a kismamás témában, hogy országos szinten előadó lettem. Ebben az évben végeztem a suliban és szakdolgozatomat is ilyen témában írtam „A várandósság és szülés körüli élmények hatásai és természetes gyógymódjai” címmel. A jógás múltam legalábbis oktatói részről innen indul.

2005-ben megcsináltam a nemzetközi dúlaképzést (DONA). Fantasztikus volt! A szüléssel kapcsolatos tudásomért hálával gondolok Debra Pascali Bonarora, Ina May Gaskinre, Naoli Vinaverre, Elizabeth Davisre, és Marina Alzugarayra, akik szaktudása és „ősanyasága” felbecsülhetetlen érték.

2006-ban alkalmam nyílt elvégezni a nemzetközi kismamajóga oktatói képzést is, így a Birthlight Trust által igazolt Prenatal and Postnatal Yoga teacher lettem. Az élet ebben az évben kiröppentett fél évre Varsóba, ahol egy neurológus-akupunktőr orvos központjában sikerült elindítani elsőként Varsóban egy kismama jóga csoportot, aminek nagy sikere volt.

Amikor hazajöttem felkértek, hogy írjak cikkeket a témában és vegyek részt szakértőként is a munkában, így 2007-től több éven keresztül a Nők Lapja Café és a Wellnesscafé honlapokra írtam különféle kismamás-szüléses cikket, és szakértőként dolgoztam. Emellett több újság, rádió és tv is megtalált, így ekkortól folyamatossá váltak a publikálásaim és szerepléseim, amelyek azóta sem csökkentek. Az új tudással és tapasztalattal felvértezve úgy gondoltam, hogy elindítok egy saját kismama jógaoktatói képzést, mert az évek alatt átélt tapasztalatok azt mutatták, hogy egy kismamákkal foglalkozó jógaoktatónak igenis tudnia kell azokat az alapvető alternatív gyógymódokat, amelyekkel megoldást lehet nyújtani egy egyszerűbb problémára a várandósság alatt, valamint a szülésfelkészítésben is szélesebb körű információra van szükség, így kidolgoztam egy átfogó kismama- és baba-mama jógaoktató képzést. 2011 őszén Baktai Ádám elindította a saját jógaoktató képzését, ahova örömmel csatlakoztam.

2008-tól kezdve folyamatosan részt vettem különféle külföldi konferenciákon kismamás-szüléses témában. A legmeghatározóbb konferenciák az évenként megrendezésre kerülő Nemzetközi Dúlakonferencia Párizsban, ahol több éve előadó is voltam/vagyok, illetve 2009-ben az izraeli International Maternity Reflexology, ahol workshopot tartottam.

2009-ben jelentkeztem a Bhaktivedanta Hittudományi Főiskola jógamester szakára. 2012-ben szereztem meg a diplomámat. Majd itt a főiskolán is oktattam jógát, és jógaélettant.

A kismamás témán kívül a másik dolog, amit hivatásomnak érzek a jóga és jógaterápia. Az utóbbi években ayurvédikus terapeutaként dolgoztam, és jógát oktattam. Hiszem, hogy a jóga az ayurvédától nem elválasztható és fordítva. Tökéletesen kiegészítik egymást. Ezt a tudást és tapasztalatot szeretném továbbadni a nálam tanulóknak is.

2012-ben létrehoztam a Sarasvati Alapítványt, amelynek keretei között oktatok többed magammal. Képzéseinken, melyek nemzetközileg is akkreditáltak magas színvonalú oktatás folyik jóga, jógaterápia, kismama jóga, ayurvéda és sok egyéb más témákban, mert fantasztikus oktatógárda áll a háttérben.

2016-ban Indiában megszereztem az alternatív gyógyászat doktora címet. Ezen belül ájurvéda és jógaterápia szakon tanultam és jelenleg ezzel is foglalkozom.

Bemutatkozásom kicsit hosszúra sikerült. Őszinte követője vagyok mestereimnek, odaadó szolgája a kismamáknak és az embereknek, akik hozzám fordulnak.

yai_kotroczo_aniko_5000_certificate_20150428

Oszd meg másokkal is!

Megosztás Facebook-on
Scroll to Top