HANUMAN JAYANTI✨

Ezt az ünnepet a hindu istenségnek, Hanumánnak szentelik, aki a bátorságot, az önzetlen alázatot és az odaadást szimbolizálja.
Hanuman, akit Anjaneyának is neveznek – a Vanarák vezetője, akik félig emberek, félig majmok, és nagy harcosok. Magát Hanumánt is gyakran ábrázolják majomszerű megjelenésben. Ő a levegő és a szél istenének, Vayunak és Punjistala apszarának a fia. Hanumán kultusza ma az egyik legnépszerűbb a hinduizmusban, mert Hanumán a barátságosságáról ismert. A tudomány és a kutatás, valamint a vidéki élet védőszentjének tartják.
India legtöbb államában a Hanuman Jayantit a Chaitra hónap (március – április) teliholdján ünneplik.
Hanumán telihold hajnalán született.
Az ünnep hajnalban kezdődik a házakban és a templomokban szent énekekkel (kirtánokkal) és pujával – az istentisztelet szertartásaival. Mindenütt dicsőítő himnuszok – chalisák – hangzanak el.
Hanumánt sindurral, gyümölcsökkel (különösen banánnal) és bétellel ajándékozzák meg.
Úgy tartják, hogy Hanumán tisztelete az év folyamán az istenség jó hozzáállását hozza létre az emberrel szemben, és lehetővé teszi, hogy osztozzunk néhány tulajdonságában: bátorság, elszántság, hit iránti odaadás. Hanumán ereje a mindenkiben rejlő korlátlan lehetőségeket és erőt szimbolizálja.
Hanuman Jayanti napján gyertyákat és illatlámpákat gyújtanak az istenség képei közelében, hogy magukhoz vonzzák kegyelmét. Hanumánt általában a vörös színnel társítják, ezért a születésnapján narancssárga és vörös színű ruhákat és ékszereket vesznek fel. Az ételeknél a legjobb, ha piros gyümölcsöket és zöldségeket választunk.
Kedvező a Hanuman Chalisa és Hanuman Ashtaku, valamint a mantrák olvasása.
Hanumán Moola Mantrája Hanumán egyik fő mantrája. Megvéd a veszélyes helyzetektől, segít a nehézségek leküzdésében és a jólét elérésében.
Ismételjük az OM SHRI HANUMATE NAMAHA-t.
A Hanuman Gayatri Mantra egy olyan mantra, amely megvéd a veszélyektől és a bolygók, különösen a Szaturnusz és a Mars negatív befolyásától: OM ANJANAYA VIDMAHE VAYYUPUTRAYA DHIMAHI TANNO HANNUMAT PRACHODAYAT.
És ha olyan szerencsés vagy, hogy ma lehetőséged van megetetni egy majmot egy banánnal – mindenképpen ragadd meg az alkalmat, ez biztosan szerencsét hoz! 🍌✨

Oszd meg másokkal is!

Megosztás Facebook-on
Scroll to Top