Bőrápolás az ayurvéda szerint 🌸

Nem csak az arcunkon van ápolandó bőr…😯
Már a 20-as éveinket elérve bombáznak minket a különféle cégek bőrápolási termékekkel, hogy arcunk fiatalos és ránctalan legyen. Több ezer olyan terméket láttunk, amelyek azt ígérik, hogy eltüntetik a finom ráncokat, és ragyogó és fiatalos lesz az arcunk.
De mi a helyzet a testünk többi részén lévő bőrrel?
A bőrápoló cégek nem ismerték fel, hogy az arcunk nem az egyetlen része a bőrünknek, amelyet fiatalosan szeretnénk megőrizni.
Bár rengeteg testápoló van a piacon, ezek nem annyira célzottak, mint az arcápoló termékek, és gyakran csak egyetlen céljuk van: a hidratálás.
A hidratálás fontos, de vajon elégséges-e?
Persze, a hidratálás segít megvédeni bőrünket a kiszáradástól, a repedezéstől és a hámlástól. De a szárazság nem az egyetlen változás, amin testünk az évek során keresztülmegy.
Egy egyszerű “hidratáló krém” sem fogja kezelni ezeket a nagyon is valós problémákat, amelyekről a bőrápoló cégek nem beszélnek.
Mindannyian tudjuk, hogy bőrünk velünk együtt öregszik: veszít kollagénjéből és rugalmasságából, és 40, 50 vagy 60 év után már nem várhatjuk el, hogy bőrünk olyan feszesnek tűnjön, mint a 20-as éveinkben.
Vagy mégis?
Ha hallottál már az Ayurvédáról (az élet ősi tudománya, amely Indiában született több mint 5000 évvel ezelőtt), akkor tudod, hogy ez a holisztikus rendszer nagy hangsúlyt fektet az öngondoskodásra, vagyis tegyünk magunkért.
Az Ayurveda számos rutinja és gyakorlata kifejezetten arra szolgál, hogy bőrünk fiatalosnak tűnjön és fiatalnak érezze magát – és ami az Ayurvédát olyan különlegessé teszi, az az, hogy valójában jobban összpontosít a testre, mint az arcra.
Mint fentebb említettem, az Ayurvéda legkorábbi iratai az ősi szentírásokban és szövegekben több mint 5000 évvel ezelőttre nyúlnak vissza. Ez azt jelenti, hogy a ma ismert ayurvédikus önápolási technikák és bőrápolási készítmények szó szerint több ezer éve léteznek. Ha az idő próbája nem bizonyítja, hogy mennyire hatékonyak… nos, akkor vajon mi?!
LÁSSUK HÁT AZ ÁJURVÉDA TANÁCSAIT A BŐRÁPOLÁSRA
Értsük meg, hogy mi okozza az öregedő lógó bőrt
Először is, meg kell értenünk, hogy a megereszkedett bőr 2 különböző ok következménye lehet – a gyors fogyás és az öregedés.
Ha valaha is tapasztaltál már extrém, gyors fogyást, vagy ismersz valakit, aki rövid idő alatt sokat fogyott (akár szándékosan, akár betegség miatt), akkor észrevehetted, hogy a bőr a felkarok, a has, a csípő és a combok körül megereszkedett.
Ez azért van, mert a test gyorsabban veszített térfogatot, mint ahogy a bőr “összezsugorodni” tudott, hogy feszes maradjon a test körül. Sokan folyamodnak plasztikai műtéthez, pedig néha a következetes testmozgás és az egészséges, tápláló étrend elegendő ahhoz, hogy a bőr idővel újra formába kerüljön.
Az ilyen esetek nem függenek az életkortól, és akár serdülőknél is előfordulhatnak. Mivel azonban az elasztin termelés a fiatalabbaknál még optimálisan aktív, a bőr visszaállhat eredeti állapotába (bár ez több hónapot is igénybe vehet – akárcsak a várandósság után).
Ha azonban az évek során elég sok születésnapi gyertyát fújtál el, és hirtelen azt vetted észre, hogy a felkarodon a bőr a szokásosnál jobban “rángatózik”… a tested elasztin termelése valószínűleg háttérbe szorult. Az elasztin felelős a bőr rugalmasságáért, a kollagén pedig a feszességéért és rugalmasságáért. Ahogy öregszünk, mindkettő termelődése általában lelassul.
Az Ayurvédának van egy barátságosabb magyarázata erre. Életünk során három életszakaszon megyünk keresztül: Kapha, Pitta és Vata – az Ayurvédában ez a három dosha.
A Kapha a föld és a víz elemeiből áll, és az olajossággal, a lédússággal, a nehézséggel társul. A Kapha az élet első szakasza – gondoljunk csak a csecsemő vaskos bőrére és a “baba puha bőre” kifejezésre.
A Pitta a tűz és a víz elemeiből áll, és a hővel, az élességgel és a határozottsággal van kapcsolatban. A Pitta az élet második vagy középső szakasza – gondoljunk csak a tinédzserek pattanásaira és forró vérmérsékletére, vagy a fiatal felnőttek lendületére és ambíciójára.
A Vata a levegő és a éter elemeiből áll, és a szárazsággal, könnyedséggel, éberséggel és kreativitással társul. A Vata életszakaszban száraz, érdes és megereszkedett bőrt tapasztalunk, gyakrabban fázhatunk, de elérjük az érettséget, a bölcsességet, a kecsességet és a mesteri képességeket is. Ebben az időszakban fontos, hogy olyan gyakorlatokra összpontosítsunk, amelyek melegítenek, stabilizálnak, földelnek és táplálnak.
Most, hogy már tudod, hogy az érett, megereszkedett vagy lógó bőr a száraz Vata életszakasz következménye, nézzük meg, mely ájurvédikus gyakorlatok segíthetnek a megereszkedett Vata bőr fiatalításában!
⬇️
Folytatás holnap…🌸🤷‍♀️😇

Oszd meg másokkal is!

Megosztás Facebook-on
Scroll to Top