Boldog Diwalit mindenkinek! 🪔💗

A Diwali vagy Deepavali a szanszkrit nyelvből származik, jelentése “fények sora vagy sorozata”, egy ősi hindu ünnep, amely a fény győzelmét szimbolizálja a sötétség felett, és az élet új ciklusának kezdetét. Az ünnep az esős évszak vége, a betakarítási időszak és a tél kezdete közé esik.
A Diwali a tűz ünnepeként is ismert. A tűz szimbolizálja a minden emberben lévő isteni elvet, az örök lelket, a legtisztábbat és legszebbet bennük. A láng elűzi a gonosz erőket és a gonosz szellemeket, megtisztítja a teret és fényt ad.
Az ünnep öt napig tart, mindegyik napot egy-egy istenség dicsőítésének szentelik. A harmadik nap újholdra esik, amikor a fő eseményre – a Fények Ünnepére – kerül sor.
Az emberek ekkor tömeges ünnepségekre gyűlnek össze, ahol ünnepélyesen elégetik a sötétség királyának, Ravannak szörnyű képmásait ábrázoló hatalmas képmásokat. Ez a fény győzelmét jelképezi a sötétség, a jóét a rossz, az igazságét a hazugság felett. Az utcákon zene szól, folyamatosan tűzijátékok és petárdák robbannak.
Az ünnepet a jólét istennőjének, Lakshminak, Visnu isten feleségének szentelik. Az emberek imádkoznak Lakshmi képeihez és szobraihoz, gyümölcsöt, tejet és édességet áldoznak. Rangolit festenek a padlóra és a falakra minden bejárati ajtó előtt – ez egy színes rituális díszítő imádság, amely színes homokból és festett szemcsékből készül.
Úgy tartják, hogy a negatív energia belegabalyodik az összetett mintába, és nem jut be a házba.
Lakshmi tiszteletére lámpákat és gyertyákat gyújtanak a házakban, valamint kis szabadtéri tűzrakóhelyeket.
A hagyományos égő olajlámpákat Dipának nevezik. A legenda szerint egy holdtalan éjszakán megvilágították Ráma isten hazafelé vezető útját, miután legyőzte Ravanát. A családtagok és a közeli emberek megajándékozzák egymást és édességeket adnak, szabadtéri játékokat és szerencsejátékot játszanak, jótékonykodnak, a nők pedig Mehendi-t rajzolnak a kezükre.
Annak érdekében, hogy ezen a napon megkapjuk Lakshmi istennő kegyelmét, kedvező, ha kitakarítjuk a házat, feldíszítjük fényekkel, lámpákkal és virágokkal, valamint rangoli mintát rajzolunk a bejárat elé. Ismételgethetjük vagy hallgathatjuk az OM HRIM SRI LAKSHMI BYO NAMAH mantrát.
Lakshmi tisztelete jólétet, szeretetet, örömöt, sikert és bőséget hoz. 🪔💗🕉️

Oszd meg másokkal is!

Megosztás Facebook-on
Scroll to Top