Ayurvéda tanácsok a bőrápolásban – krém, vagy olaj?!? 🧐

Lépj túl a bőrödre kenhető krémek egyszerű dörzsölésén!
Testápolók és testvajak… évek óta használjuk őket. Az olyan kifejezések, mint “ultra gazdag”, “kakaós”, “shea vajas”, “aloe hidratálás”, “expressz hidratálás”… minden bőrápoló szótárába bekerültek. De ha megnézed az összetevők listáját, szinte mind ugyanúgy néz ki!
Valójában – nézd meg a jelenlegi arcápoló termékednek összetevőlistáját. “De melyiket? A szérumom, nappali krémem, éjszakai krémem?” – kérdezheti.
Pontosan.
Manapság sokféle arcápoló termék van a piacon, amelyek mindegyike más-más bőrproblémát kezel. A testápolásnál pedig csak egy-egy másfajta hidratálásról van szó.
Az ayurvéda az ön- és testápolásra specializálódott! Megmagyarázza a “Dinacharya” vagy a bőröd, tested, lelked és elméd napi önápolási rituáléinak gyakorlatát, mint az önszeretet kifejeződését. Ez segít megalapozni a jó egészség és a hosszú élet elérését.
Az ayurvédikus wellness és öngondoskodás egyik alappillére a napi önmasszázs vagy ‘Abhyanga’. Egyszerűen minden nap szánjunk néhány percet a saját testünk masszírozására.
Az abhyanga vagy önmasszázs előnyei sokrétűek:
• Nagyobb rugalmasságot ad
• Növeli a vérkeringést,
• Segít jobban és mélyebben aludni éjszaka.
• Csökkenti a stresszt és növeli az élettartamot
• Segít tónusba hozni és erősíteni az izmokat
• Puhítja a bőrt és segít kisimítani a ráncokat és a finom vonalakat
Bár egy jó önmasszázsnak körülbelül 15-20 percet kell igénybe vennie, már napi 5 percet is elég, és máris látod a hatását.
Napi 5 perc, hogy szeresd magad, hogy szeresd a tested, hogy jobban érezd magad és jobban nézz ki – egy 5 perces befektetés, ami megéri a bőrödnek. Csak 5 perc önmasszázs, hogy a bőrödnek is megadhasd ugyanazt a szeretetet, amit az arcodnak adhatsz.
☝️Az ayurvéda azt ajánlja, hogy ezt az önápolási rutint ne testápolóval, hanem olajjal végezd.
Használd a testednek-bőrtípusodnak megfelelő olajokat.
Évtizedek óta hidratáljuk a bőrünket – az arcunkat és a testünket egyaránt -, de vajon tudjuk-e, hogy mi az, amire a bőrünknek a leginkább szüksége van és amiért a leginkább kiált? Mi az, ami valóban mélyen hidratálja a bőrünket, és mi az, ami nem? És mivel számtalan lehetőség áll rendelkezésre a bőr hidratálására, honnan tudhatnánk, hogy mi az, ami a legjobban megfelel a bőrünknek?!És ezzel kapcsolatban egy kérdés, ami szinte mindenkit zavarba ejtett, akit ismerünk – az olajok sokkal hatékonyabban hidratálják a bőrt, mint a testápolók?
A válasz: IGEN!
Az ok?
Nézzük hát…
Az olajok segítenek az elvesztett nedvességet újra a bőrbe juttatni – legyen szó akár közvetlenül a zuhany alól való kilépésről, akár a légkondicionálónak vagy a hideg, száraz szélnek való kitettségről. Nagyszerűen utánozzák a bőr lipid gátját (a bőr védekező funkciója, bőrgát, bőr barrier néven is ismeretes).
“De vannak olyan testápolók, amelyek olaj alapúak, ezek nem támogatják a bőr lipid gátját?” – kérdezheted.
Ezek a testápolók csak kis mennyiségű olajat tartalmaznak, ami közel sem éri el azt, amire a bőrünknek szüksége van.
Az olajok molekulái kisebbek, mint a krémeké, ami szintén segíti a bőrbe való jobb felszívódást.
Még néhány ok, amiért az olajok jobb barátok, mint a testápoló krémek:
Az olajok nem jelentenek idegen anyagot a bőrünk számára. Az olajok képződése természetes és veleszületett folyamat a bőrünk rétegeiben, ami azt jelenti, hogy az olaj külsőleg történő alkalmazása a bőrünk természetes olajainak szívesen látott kiegészítője.
Tudtad? A viasz alapú testápolók úgy működnek, hogy védőréteget képeznek a bőrön, ami később a pórusok eltömődéséhez vezethet!
Amit érdemes megfontolnod, ha azon gondolkodsz, hogy inkább testápolót vásárolsz.
A tiszta és természetes olajok eredendően számos olyan előnyökkel rendelkeznek, amelyek segítenek abban, hogy a bőröd tónusos és egyenletes arcszínt kapjon, valamint javuljon a textúrája. Nem csak ez, de az olajjal végzett masszázs terápiás tulajdonságokkal is rendelkezik, amelyek segítenek ellazítani a testet és a lelket.
Emlékezzünk a három doshára, amelyeket korábban említettem: Kapha, Pitta és Vata. Ezek mindegyike nagyjából a ma ismert bőrtípusoknak felel meg: zsíros, érzékeny/irritált és száraz. Az Ayurveda tudja, hogy minden természetes összetevő (olajok, ételek, gyógynövények, fűszerek) meghatározott tulajdonságokkal rendelkezik, és hogy melyik dosha számára melyik az ideális. Az olajok sem különböznek ettől:
A száraz Vata-bőrnek a szezámolaj az ajánlott a szezámmag tápláló és melegítő tulajdonságai miatt, a ricinusolaj pedig sűrű, intenzíven hidratáló tulajdonságai miatt használ a legjobban.
A forró, ingerlékeny Pitta bőrnek hűsítő és nyugtató olajra, például kókuszolajra van szüksége.
A zsíros Kapha bőrnek jót tehet a mandulaolaj, vagy mustárolaj, de ezeknek az olajoknak Kapha-kiegyensúlyozó gyógynövényeket is tartalmazniuk kell, például rozmaringot vagy narancsot.

Oszd meg másokkal is!

Megosztás Facebook-on
Scroll to Top